Projecte d’Hort a l’escola Garbí Pere Vergés de Badalona. Som el què mengem
A l’escola Garbí Pere Vergés
de Badalona els alumnes de quart de primària
són els que tenen cura de l’hort de l’escola. Al llarg del curs escolar
hi van una hora setmanal en grup partit, amb el suport tècnic del senyor Julio
i els tutors de les classes, a tenir-ne cura. La consigna és “explicar bé i
intervenir poc, i observar molt”.
De fet, més que tenir-ne
cura, els nois i noies són els màxims responsables de totes les fases de l’hort:
la neteja, la preparació, la sembra, el manteniment i la collita. Ja que en
totes aquestes fases el senyor Julio i els tutors presenten els processos de
treball i són els nois els qui s’organitzen en grups per dur-los a terme. Així
doncs, a partir de l’observació i els coneixements, ells decidiran quines són les feines de
manteniment de cada una de les zones de l’hort i com s’organitzen per dur-les a
terme. Les decisions que van prenent aniran configurant el procés de l’hort i
en cas de no donar bons resultats s’analitza el perquè. Es recull el procés en
un dossier que inclou recollida de dades, calendari, tipus d’eines, cròniques
de processos.
Aquesta forma de treballar
posa al centre del procés al nois, fent-los plenament responsables i ajudant-los
a fer créixer en responsabilitat i autonomia personal.
A l’hort es fa un treball
transversal ja que permet escriure, aprendre a recollir dades, fer anàlisis estadístics de resultats,
aprendre a gestionar el calendari, fer esbossos i croquis de processos de
treball, entre d’altres.
Aprofitem l’oportunitat de
l’hort per convidar a les altres classes de l’escola a fer activitats per
gaudir de l’hort de la mà dels propis nois de quart. Per exemple, quan es
sembra es convida als nens i nenes de primer que participen del procés i poden
veure’n els resultats. Amb els nens i nenes de segon de primària, quan fan el
treball dels oficis, baixen a l’hort a viure l’ofici de pagès. És a dir, l’hort
és un recurs que està centrat en quart de primària però entra en programació a
tots els cursos de primària.
El senyor Julio insisteix en
fer el tast dels productes, sempre que sigui possible, in situ i en cru.
Entendre els gustos, de forma vinculada a l’emoció del procés i resultat, és
una estratègia per incorporar nous gustos i despertar sensacions.
Mengem el que collim. Les
collites s’exposen, es reparteixen i algunes es porten a la cuina perquè el
senyor Paco, el nostre cuiner, les cuini, com es fa amb les faves, i ho puguem
tastar tots.
El projecte conclou amb una
exposició que organitzen els nois i noies per explicar les eines, processos i
collites als pares. Els nois fan grups i preparen la visita en català, castellà
i anglès.
El curs passat els nois i
noies de quart es van presentar al concurs Videomat. Aquest concurs pretén que els alumnes treballin una aplicació
a la seva vida quotidiana d’aspectes treballats en l’assignatura de
Matemàtiques. En aquest vídeo guanyador els nostres alumnes treballaven de
manera competencial quin seria els nombre d’alumnes que podran dinar amb la
collita de faves de l’escola explicant tot el procés de plantat, cura de les
plantes, recol·lecció i finalment, la preparació del plat.
Aquí teniu el vídeo, que pensem
que pot il·lustrar bé tot el que hem intentat reflectir en aquest article.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada