dijous, 27 de maig del 2021

LLUITEM CONTRA EL COVID-19 AMB LA TECNOLOGIA I ESTALVIEM ENERGIA

Des de l’inici de la pandèmia del COVID-19, científics d’arreu del món han buscat quines són les formes de contagi més significatives. Els últims estudis advertien de la propagació del virus de forma aèria, pels coneguts aerosols, quedant-se a l’aire en espais tancats durant vàries hores. La solució al problema és clara: cal realitzar una bona ventilació dels espais tancats per a minimitzar el risc de contagi. Aquesta ventilació comporta una gran despesa econòmica durant els mesos més freds en que la calefacció no deixa de funcionar.

Així doncs, durant els mesos d'hivern, portar a terme una ventilació adequada implica una lluita per buscar l’equilibri entre treballar a una temperatura confortable i disminuir el risc de contagis pels aerosols. Des de l’Institut La Pineda de Badalona, el Departament d’Electrònica i Telecomunicacions amb el seu alumnat, van trobar una solució: dissenyar i muntar un prototip amb tecnologia IoT (Internet de les Coses) per mesurar la qualitat de l’aire a partir de la concentració de CO2 existent. Aquesta mesura és un indicador del nivell de ventilació i permet avaluar el perill de contagi en temps real i avisar de la necessitat d’una ventilació adequada, reduint així la despesa en gas. Les mesures s’envien a un servidor on es poden visualitzar les dades en temps real i consultar les històriques gràcies a la tecnologia IoT.

Gràcies a la implicació del Departament de Tecnologia i a la impressora 3D de què disposen, s’ha fet un disseny reduït i de baix cost del prototip, donant com a resultat una caixa de petites dimensions. L’Institut disposava d’una primera versió funcionant des de finals de gener i actualment ja té diversos dispositius instal·lats a les aules. L’educació i la implicació dels alumnes amb les noves tecnologies s’uneixen per ajudar a frenar els contagis d’aquesta pandèmia, per reduir les despeses de l’institut i per tenir un ambient d’estudi el més confortable possible donades les circumstàncies.

Aquest projecte s'ha presentat als premis ImpulsFP 2021 de la Generalitat de Catalunya i ha estat premiat. El projecte ha estat possible gràcies a l’alumnat del cicle formatiu d’Electrònica i Telecomunicacions, Ferran Álvarez Sánchez, Miquel Aniento Escuín, Sergi Gutierrez Cutillas, David Lara Zafra, David Melgosa Garcia, Marc Navarro Sánchez, Antonio Vico Pozo i als professors Marina Blanco Cabrera, Jordi Moreno Mestre i Cecilia Bonet Fernandez.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada